Инцидентите, свързани с антисемитизъм в САЩ, са нараснали с 57%. Това обявиха от Лигата за борба с клеветата, като това е най-голямото увеличение в рамките на една година, откакто еврейската организация за граждански права е започнала да събира данни по темата през 1979 г., съобщава "Гардиън".

Близо 2000 случая на тормоз, вандализъм и физическо насилие са били регистрирани, което е най-големият брой инциденти, свързани с антисемитизъм от 1994 г. насам.

Възходът на антисемитизма идва на фона на нарастващата грубост, поощряването на групи, разпространяващи омраза и нарастването на разделението в американското общество, предупреждава директорът на Лигата за борба с клеветата Джонатан Грийнблат.

"Стечение на прояви през 2017 г. доведоха до нарастване на нападенията над нашата общност - от бомбени заплахи, оскверняване на гробища, демонстрации на бели супремасисти в Шарлътсвил, до деца, които тормозят деца в училище", посочва Грийнблат.

Нарастването на броя на антисемитските прояви се дължи отчасти на обстоятелството, че повече хора съобщават за инциденти, отколкото когато и да било преди, допълват от Лигата за борба с клеветата, като допълват, че нейният персонал независимо потвърждава достоверността на всяко твърдение.

За инциденти във всички 50 американски щата се съобщава за първи път от 2010 г. насам, като по-голям брой са отчетени в райони с големи еврейски популации.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е обвинявана, че не осъжда религиозния фанатизъм. Еврейски организации смъмриха президента през миналата година за това, че не е споменал евреите или антисемитизма в изявление за Холокоста.