Германският Бундестаг блокира плановете на депутат от "Алтерантива за Германия" Роби Шлунд да открие свой личен офис в Русия предаде Дойче веле.

В края на април Шлунд е информирал административния директор на Бундестага Хорст Рисе, че смята да "открие на територията на Руската федерация лично депутатско представителство".

Шлунд е заявил също, че има интерес към развитието на отношенията между двете страни и смята да поддържа връзки с "официални руски институции", с "обществени организации и частни лица".

Той е обявил, че дейността на офиса му в Русия няма да се финансира от депутатската му заплата. Не се съобщава какви са вероятните източници на финансиране.

Същевременно Шлунд е помолил Рисе да му каже дали намеренията му за представителство в Москва могат "да се сблъскат с правно обвързващи пречки от страна на бундестага".

В отговора си от 15 май административният директор е отбелязал, че депутатски представителства може да се откриват само на територии, които са под германска юрисдикция.

Освен това, плановете му влизат в конфликт с правомощията на федералното правителство, според които то е субектът, отговарящ за "контактите с други държави".

Той смята, че откриването на частен офис е "изцяло лична работа".

Изданието "Der Spiegel", което излиза с публикация по случая в днешния си брой, съобщава, че Роби Шлунд е женен за руска гражданка. През 2018 г. той е посетил Москва по покана на руските власти в качеството на един от седмината наблюдатели от "Алтернатива за Германия" по време на президентските избори.

Бундестагът е по следите на секретен план на Кремъл за налагане на влияние

Бундестагът е по следите на секретен план на Кремъл за налагане на влияние

След разследване на „Der Spiegel“, ZDF, BBC...