Ядове в семейство Ердоган. Турският президент иска да отмени Истанбулската конвенция. Но малката му дъщеря Сюмейе е против. Отношенията в семейство Ердоган далеч не са съвършени, констатира Дойче веле.

Турция беше първата страна, ратифицирала през 2012 година Истанбулската конвенция за защита на жените от домашно насилие. Много от мерките в нея обаче така и не бяха изпълнени. А сега президентът Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) смятат да се откажат напълно от конвенцията. Не всички в Турция обаче са съгласни с това, включително и най-малката дъщеря на Ердоган - Сюмейе, която официално се бори за правата на жените.

Семейство Ердоган далеч не е съвършено

Близък до Ердоган човек, пожелал анонимност, твърди пред вестник "Ди Велт", че конфликтът между членовете на президентското семейство е твърде силен тъкмо по този въпрос. Сюмейе, която се ангажира с дейности в правозащитната организация "Кадем", на практика удря шамар в лицето на собственото си семейство, възмути се наскоро Юсуф Каплан, журналист от ислямско-консервативния и проправителствен вестник "Йени Шафак" в Туитър.

Разломът по въпроса за Истанбулската конвенция преминава през цялото семейство Ердоган. И третото дете на президента - синът му Билял, зае категорична позиция срещу конвенцията. Близкият познат на семейството, когото цитира "Ди Велт" твърди, че пред света семейство Ердоган се опитва да се покаже като единно и съвършено. В действителност обаче балансът във взаимоотношенията бил твърде крехък. Включително и поради множеството прикрити скандали на членове от семейството.

Например обстоятелствата около една катастрофа с убит човек, причинена от сина на Ердоган Бурак, така и не бяха изяснени. Потулени остават и множеството похождения на зетя на Ердоган Берат Албайрак, който е и финансов министър. Той е женен за най-голямата дъщеря на президента - Есра. Вместо да се разведе, тя играе пред обществеността ролята на щастлива съпруга, докато цялата страна е наясно с аферите на съпруга ѝ.

Малката дъщеря на Ердоган е различна

Сюмейе също едва ли отговаря изцяло на строгите консервативно-ислямски представи на своя баща. "Ди Велт" припомня наличието на множество слухове, че тя си падала повече по жените, отколкото по мъжете. "Сюмейе е омъжена и има деца, но това не означава почти нищо в една страна, чието правителство се пази от хомосексуалността като дявол от тамян", коментира изданието.

Ангажиментът на Сюмейе в защита на женските права е искрен, твърдят хора, които я познават. След създаването на модерна Турция на жените бяха дадени същите права, както на мъжете. Това обаче си остава само на хартия, отбелязва "Ди Цайт". Полигамията бе официално отменена и жените получиха избирателни права, но обществото продължи да ги дискриминира. Мъжът се смята за глава на семейството и притежава правото да се разпорежда по своя воля с децата. И през последните години насилието срещу жените в Турция си остава проблем, макар да отпаднаха някои текстове от наказателния кодекс, допускащи това насилие.

Все още извършителите на убийства и други насилия спрямо жени често остават ненаказани. В случаите на сексуално насилие турското законодателство все още предвижда смекчаващи вината обстоятелства за извършителя, само защото жертвата "е носила къса пола или имала начервени устни". А броят на убийствата на жени нарасна отново. Особено възмущение през тази година предизвика бруталното убийство на студентката Пинар Гюлтекин, което беше осъдено и лично от президента Ердоган. Според активистите от движението "Да спрем убийствата на жени", Пинар Гюлтекин е 146-ата жена в Турция през тази година, убита заради пола си. През 2019 година са извършени 474 подобни престъпления.