Американският президент Джордж Буш и германската канцлерка Ангела Меркел дадоха пресконференцията след разговора им в замъка Месеберг, близо до Берлин.

Сред основните теми в разговора между двамата са били бъдещето на Ирак и Афганистан, отношенията с Иран и споразумението за свободна търговия, съобщава Дойче веле.

И Меркел, и Буш заявиха, че усилията за намиране на дипломатическо решение на спора за атомната програма на Иран, трябва да продължат.

"Аз казах на германската канцлерка, че моят пръв избор е да се намери дипломатическо решение, но всички опции са все още на масата", заяви Буш.

Ангела Меркел акцентира върху нуждата от единен натиск върху Иран от страна на Съвета за сигурност за изпълняване на вече договореното и ако се наложи налагане на нови санкции.
Тя не изключи вероятността и от отделни санкции на ЕС спрямо Иран, например в банковия сектор.

Американският президент изрази надежди за напредък в израело-палестниските преговори.

„Аз съм оптимист, че до края на президентския ми мандат, ще се стигне до обявяване на палестниска държава", заяви Буш.

Той благодари на германците за техния принос за демократизацията на Афганистан, без да споменава различията в позициите за бъдещето на страната и по-точно исканото не само от САЩ по-силно военно присъствие на Германия там.

За бъдещето на Ирак Буш поясни, че САЩ ще постигнат стратегическо споразумение с правителството на страната и военните им бази там няма да са вечни.

В отговор на журналистически въпрос за войната в Ирак, американският президент направи самопризнание, което изненада мнозина.

"Аз не обичам войната, но така светът стана по-сигурен", обясни американският президент.

И Меркел, и Буш демонстрираха задоволство от подобряването на германо-американските отношения, влошили се след отказа на предишния канцлер Шрьодер да се включи във войната срещу Ирак, коментира Дойче веле.

"Нашите отношения са приятелски, директни и много конструктувни и ако имаме различия, сме ги казвали директно. Това му е хубавото на сътрудничеството с американския президент - че няма нужда от заобикалки в разговорите", заяви Меркел.

И Буш, и Меркел обаче избегнаха отговорите на два от зададените им по време на пресконференцията въпроси.
Меркел не отговори на това как оценява ерата „Буш", а американският президент не пожела да коментира защо има толкова лош имидж в Германия.