Американският държавен глава Джордж Буш се ангажира с помощ в борбата на Турция с бунтовниците от Кюрдската работническа партия  (ПКК).
Буш посрещна турския премиер Реджеп Таийп Ердоган в Белия дом.

Двамата лидери бяха посрещнати от над 300 кюрдски демонстранти пред сградата на Белия дом с възгласи „Спрете турската инвазия".

По време на срещата Буш нарече партията „враг на САЩ" и предложи Вашингтон да сподели разузнавателни данни с Турция, за да бъдат блокирани нападенията на бунтовническата групировка.

ПКК е враг на Турция, враг на Ирак и враг на САЩ. Затова е в наш интерес да работим ефективно заедно, за да разрешим проблема, каза след края на срещата  американският президент.

Искам да уверя турския премиер, че ние ще работим много предпазливо и внимателно с хората в кюрдската част на Ирак, наша цел ще е да открием и локализираме лидерите на ПКК и да ги принудим да спрем това, което правят в момента, каза още Буш.

От своя страна Ердоган не пожела да даде подробности за разговора между двамата, но подчерта, че е щастлив от срещата им.

Преди дни Анкара заяви, че очаква конкретни мерки от страна на Вашингтон за решаване на проблема с кюрдските бунтовници.  Същевременно Турция категорично заяви, че Анкара няма да изтегли около 100 000 свои военни, които са разположени на границата с Ирак.

Срещата между двамата лидери се случва ден, след като ПКК освободи осем турски заложници.
При нападение от засада бунтовниците от ПКК убиха 12 турски войници и плениха осем други.

Инцидентът предизвика нарастване на напрежението в и без това разрастващия се конфликт между Багдад и Анкара.

В сблъсъците между бунтовниците и Турция са загинали над 40 000 души, отбелязва АП.