Цената на войната в Ирак е била твърде висока, но американските военни са положили основата на „важна стратегическа победа" срещу ислямистките бунтовници.

Това се съдържа в речта на президента Джордж Буш, която той е подготвил във връзка с 5 години от началото на войнатае в Ирак.

Припомняме, малко след 04,00 часа българско време на 20 март 2003 година започна операцията срещу режима на Саддам Хюсеин.

„Успехът, който имаме в Ирак е неоспорим", ще заяви Буш в речта си, чийто акценти Ройтерс публикува предварително.

През оставащите му по-малко от 11 месеца в Белия дом и с приблизително най-ниския  рейтинг от началото на мандата си, Буш се опитва да получи подкрепа за войната, която не се харесва на все повече американци, коментира агенцията.

Експерти от Пентагона, участвали в написването на речта, са вложили по-победоносен тон, отколкото в последните изявления на Буш за Ирак, но той вероятно ще има нужда от повече време, за да спечели вниманието на обществото, допълва Ройтерс.

Докато войната в Ирак остава ключов момент в „Предизборната кампания 2008", проучвания показват, че затъващата американска икономиката е изместила Ирак от челното място на американските проблеми.

Буш увеличи доходите на военните, след т.нар. „голяма вълна", която той нареди миналата година, апелирайки към американците за повече търпение във войната, която навлиза в шестата си година.

„Военното разгръщане преобърна ситуацията в Ирак - положили основата на „ важна стратегическа победа" срещу терора".

Това твърдение напомня за необмислената декларация на Буш от май 2003 г., че „най-важните битки" в Ирак са приключили, пише още Ройтерс и припомня, че тази декларация Буш я е прочел на самолетоносача „Абрахам Линкълн" под флаг с надпис „Мисията завършена" - събитие, осмяно от критиците.

Буш, получил огромна подкрепа след атаките от 9/11 дълго описваше Ирак като централния фронт в борбата срещу ислямистките екстремисти, се казва още в анализа на Ройтер.

Според критиците му от демократическата партия битката в Афганистан е по-важна.

Американският президент приветства нарасналото сътрудничество с арабите сунити с борбата срещу Ал Кайда, определяйки го като „първото мащабно въставане срещу Осама бин Ладен и неговата идеология".

Много сунитски лидери се обединиха срещу Ал Кайда, но прогресът е бавен, което предизвиква разделение на национално ниво, коментира Ройтерс.

Критиците на войната не могат повече да твърдят, че губим в Ирак, е подготвил да заяви Буш в речта си.

Тонът на речта му обаче е по-умерен, когато говори за рекордните цени на газта, вътрешните пазари и заплахата от рецесия, анализират още от Ройтерс.

Председателят на Камарата на представителите Стени Хауер, който не успя да придвижи напред идеята за изтегляне на войските от Ирак, заявява че администрацията на Буш е направила „ненадминато неправилни преценки по време на войната".

Войната струва на САЩ около 500 милиарда долара.
Близо 4 000 американски войници са убити, 175 британски и 134 от други страни.

Генерал Дейвид Петреус - главнокомандващ войските в Ирак, ще представи доклад за Ирак пред Конгреса през април.

Очаква се през настоящата година 20 000 американски военни да се изтеглят от Ирак.