Паметник на жертвите на комунистическите режими от цял свят беше открит във Вашингтон в присъствието на президента Джордж Буш, съобщи Би Би Си.

Бронзовият монумент е подобие на статуята на „богинята на демокрацията", която преди 18 години протестиращите китайски студенти направиха собственоръчно на пекинския площад „Тянанмън".

В словото си на церемонията по откриването Джордж Буш е напомня за жертвите на съветския, китайския, севернокорейския и кубинския режим.  

Американският президент отбелязва, че във Вашингтон има много паметници на жертвите на жестокия ХХ век, но досега не е имало паметник на жертвите на комунистическата идеология. Буш подчертава, че техният брой е около 100 милиона души, позовавайки се на изследвания на историци.   

„Важно е да помним тези уроци, защото ненавистта, довела до смъртта на десетки милиони души през ХХ век, продължава да живее в този свят. Ние видяхме нейното лице на 11 септември 2001 г." - казва Буш.  

"Също като комунистите, терористите и екстремистите, които нападнаха народа ни, са последователи на човеконенавистна идеология, която отрича свободата, унищожава всички несъгласни, експанзионистична е и преследва тоталитарни цели." - продължава президентът на САЩ.

„Комунистическите режими не само отнемаха живот, те се опитваха да лишат хората от достойнство и да заличат паметта им. Издигайки този мемориал, ние им връщаме достойнството и възстановяваме паметта за станалото. С този мемориал казваме, че тези хора не трябва да бъдат забравяни." - казва още в словото си американският лидер.

Мемориалът на жертвите на комунизма е разположен в центъра на американската столица, недалеч от Капитолия. Той е издигнат със средства, събрани от американския Фонд в памет на жертвите на комунизма. Сред най големите дарители са общностите на имигранти от източноевропейските страни.