Американският президент Джордж Буш очаква визите за български граждани да отпаднат най-късно до три години.

Това стана ясно от осемминутното интервю, което той даде в Белия дом за Българската национална телевизия, в навечерието на посещението си в България, което започва на 10 юни.

По въпроса за визовия достъп на български граждани до страната му Джордж Буш призна, че в позицията на Америка има противоречие, тъй като България се е доказала като добър и сигурен съюзник.

Президентът обясни, че в момента в самите САЩ се води сериозен дебат за емиграцията и решението за визите трябва да мине на гласуване през Конгреса.

„Получавате в наше лице добър приятел, а не мисля, че приятелите вземат решенията си само на принципа на изгодата", заяви американският президент и допълни: „Нося духа на приятелство към България."

Запитан за проблема с българските медицински сестри в Либия, президентът потвърди подкрепата на Съединените щати за тяхното освобождаване.

Българските медицински сестри да бъдат съвсем скоро освободени, каза още Буш.
Той добави, че се надява този трагичен, болезнен и мъчителен процес да приключи съвсем скоро по благоприятен за българския народ начин.

Ние сме длъжни не само да подпомагаме морално сестрите ви, но и да съдействаме пълноценно за тяхното освобождаване, допълни американският държавен глава, като посочи активното отношение на американската страна, но и на останалите европейски държави.

По въпроса за ползата на България от присъствието на американски военни бази у нас Буш казва: „Едно от предимствата да имаш добри отношения със САЩ е, че ние държим на думата си.
Трябва да държим на думата си и ще държим на думата си докато аз съм президент. Обещавам!
И се надявам, че вашите граждани ще оценят сигурността, която носят отношенията със САЩ и с другите нации, включени в нашия мощен отбранителен съюз."

По въпроса за грешките, допуснати в Ирак, американският президент каза, че продължава твърдо да вярва в правотата на политиката, което води. Джордж Буш посочи, че войната в Ирак се води в името на една благородна кауза - мир и свобода, въпреки че посочи, че политиката му е изцяло продиктувана от интересите на Съединените щати.

Мисля, че след 50 години хората ще са разбрали", допълни Буш.

Американският президент отговори и на въпрос за обтегнатите отношения в последно време между САЩ и Русия, като изказа тезата, че медиите желаят да преекспонират въпроса в публичното пространство и няма зараждане на нова Студена война.
„Имате приятел, който да ви помогне", каза Джордж Буш по въпроса за ролята на малки държави като България в противопоставянето на великите сили.

"Аз представлявам велика страна, защото и народът ни е велик. Нашите хора работят здраво, те са почтени, честни, състрадателни. Те високо ценят свободата и аз съм истински горд да бъда техен президент", завърши Буш.