чавесПрезидентът на Венецуела Уго Чавес нарече обвиненията, че баски бунтовници са били тренирани в страната му фарс, целящ дискредитиране на южноамериканската държава, предаде АП. Чавес каза това в ефира на телевизионно предаване след като испански съдия заяви, че двама предполагаеми членове на ЕТА са преминали обучение във Венецуела през 2008г.

„Това се върти като развалена плоча", заяви включилият се по телефона Чавес, визирайки предишните обвинения, че чужди бунтовници намират подслон във Венецуела. „Сега идва и този фарс... Това е постоянна международна конспирация."

Президентът прочете официалното изявление на венецуелското външно министерство по въпроса. В него се казва, че показанията на  „двама кръвожадни престъпници" не могат да се вземат на сериозно, защото те са направени с цел обвиняемите да получат по-леки присъди.

По думите на съдия Исмаел Морено, един от инструкторите по време на курса от 2008г. е лице, заподозряно във връзки с ЕТА, което от много време пребивава във Венецуела, има гражданство и е работил за правителството. Той е бил подведен под отговорност през март 2010г.

Сред обвиненията към Венецуела е и че двамата задържани са обучавани да боравят с експлозиви с колумбийски бунтовници.

Съдия Морено остави в ареста двамата обвиняеми, Хуан Карлос Бесанце и Хавиер Атристен. В решението му се казва, че през юли и август 2008г. те са били обучени на стрелба, разглобяване и почистване на огнестрелно оръжие, както и шифрована комуникация.

От испанското външно министерство заявиха, че са изпратили запитване към венецуелските власти за допълнителна информация, свързана с подготовката на вероятни членове на ЕТА на тяхна територия. По думите на венецуелското МВнР, двете държави имат добра комуникация на полицейско ниво и действия срещу предполагаеми терористи ще бъдат предприемани, когато бъдат поискани „по възприетите канали и процедури".

От началото на борбата си за независима държава на баските в Испания в края на 60-те години, ЕТА е убила повече от 825 души.