Две съобщения на шефа на ФБР засилват още повече натиска върху Тръмп: екипът на президента е разследван заради евентуални тайни договорки с Кремъл, а обвиненията срещу Обама, че бил подслушвал Тръмп, са безпочвени, констатира Дойче веле.

Със своите показания при изслушването в американския Конгреса директорът на ФБР Джеймс Ками увеличи натиска върху президента Доналд Тръмп. Ками заяви, че ФБР проучва въпроса за евентуални договорки, сключени между екипа на Тръмп и руското правителство по време на предизборната борба в САЩ.

Така аферата около предполагаемите контакти с Русия навлиза в нова фаза. Защото за пръв има официално потвърждение, че в разследването на предполагаемите руски хакерски атаки в предизборния период ФБР вече проверява и екипа на президента.

Според ФБР, през 2016 година Русия се е опитала да навреди на американската демокрация, да попречи на кандидатката на демократите Хилари Клинтън и да помогне на Тръмп, посочи Ками. В рамките на разследването, което е стартирало още през юли, се проучвал характерът на контактите - "каквито и да било контакти" - между екипа на Тръмп и руското правителство. Въпросът бил дали е съществувала някаква координация между сътрудниците на Тръмп и Москва. ФБР проверяло още дали не е извършено някакво престъпление.


"Фалшива новина!"

Говорителят на Тръмп Шон Спайсър заяви в тази връзка, че изявленията на Ками не променят нищо, защото разследването е едно, а доказателствата - съвсем друго. Малко преди изслушването в Конгреса самият Тръмп за пореден път гневно отхвърли всякакви предположения за контакти с Москва. В социалната мрежа Туитър той обяви всичко това за "фалшива новина", чрез която демократите се опитвали да оправдаят своята "ужасна предизборна борба".

В същото време Белият дом демонстративно се разграничи от Пол Манафорт, бившия шеф на предизборната кампания на Тръмп. Манафорт, който поддържа близки връзки с Русия и с Украйна, попадна под кръстосан огън заради съмнителни плащания от Украйна. През август Тръмп го освободи от поста. Сега говорителят на президента омаловажи дейността на Манафорт в предизборния период, като каза, че той е играел "много ограничена роля" в "много ограничено време".

Руската афера създаде огромни ядове на администрацията на Тръмп още веднага след встъпването в длъжност. Съветникът по националната сигурност Майкъл Флин беше принуден да се оттегли, защото стана ясно, че е излъгал за свои телефонни разговори с руския посланик.


Вторият удар

Допълнителен удар върху президента нанесе и другото съобщение на Джеймс Ками: че ФБР не разполага с информация за някакво предполагаемо подслушване на Тръмп, разпоредено от неговия предшественик Барак Обама. Директорът на ФБР заяви, че неговата служба много внимателно е проверила това подозрение. Нито ФБР, нито други американски служби разполагали с каквито и да било информации, потвърждаващи обвинението, отправено от Тръмп по Туитър в началото на март. Тогава Тръмп написа, че Обама е наредил да го подслушват в неговата централа в "Тръмп Тауър" в Ню Йорк, но не представи никакви доказателства.

Доналд Тръмп не се отказа от тежките си обвинения и след показанията на Ками. Казаното от директора на ФБР не променяло с нищо ситуацията, защото досега се било състояло просто едно изслушване в Конгреса - и тепърва имало да се извърви още много път.