В Черна гора в неделя се провеждат президентски избори, които ще окажат влияние на резултатите от парламентарния вот през юни, както и на отношението на страната към Запада и връзките й със съседна Сърбия, съобщи Reuters. Черна гора е член на НАТО и кандидат за присъединяване към Европейския съюз.

Избирателните секции в страната отвориха в 7 часа сутринта и ще затворят в 20 часа местно време. Първите неофициални екситпол резултати се очакват около два часа по-късно.

Настоящият прозападен президент на Черна гора Мило Джуканович заема ръководни политически постове в страната от 33 години и се бори за нов петгодишен мандат. Основните му опоненти са Андрия Мандич от Демократичния фронт, който подкрепя по-тесните връзки със Сърбия и Русия, и прозападния икономист Яков Милатович, който е един от лидерите на движението "Европа сега".

Президентът на Черна гора се кандидатира за нов мандат

Президентът на Черна гора се кандидатира за нов мандат

Мило Джуканович влиза в изборната надпревара с намерението да спечеля бързо и убедително

Ако никой от кандидатите не събере повече от 50% от гласовете, предстои палотаж на 2 април.

Опонентите обвиняват Джуканович и неговата лявоцентристка Демократическа партия на социалистите в корупция, връзки с организираната престъпност. Противниците им твърдят също, че управляват страната с около 620 000 души население като лична феодална собственост - обвинения, които Джуканович и партията му отричат.

Днешният вот идва на фона на продължила една година политическа криза, белязана от вотове на недоверие в две отделни правителства и скандал между депутатите и Джуканович заради отказа му да назначи нов премиер. В четвъртък Джуканович разпусна парламента и насрочи за 11 юни предсрочни избори, но които вероятно ще има по-голям шанс за победа партията, която спечели днешния вот за президент.