Страните членки на НАТО взеха решение за присъединяване на Черна гора към Плана за действие по членство в алианса.
Това съобщи генералният секретар на НАТО Андрес Фот Расмусен на пресконференция в Брюксел слез заседанието на външните министри.

Аз поздравявам Черна гора с успеха, който е резултат от предприетите действия и добре свършената работа", коментира Расмусен.

Босна и Херцеговина, която също е подала заявка за приемане, все още не е изпълнила критериите и остава извън плана. Това е другото решение, което е взето е министрите на страните членки на алианса.

По думите на Расмусен Босна и Херцеговина е необходимо все още да се обезпечи прогреса по осъществяване на реформите, за което е необходимо още работи и допълнителни оценки от стана на НАТО.

Бъдещето на Босна и Херцеговина е в състава на НАТО и единна Европа", подчерта обаче Расмусен.

Планът за действие по членство в НАТО предполага прилагане на специални програми в дадена страна, които да подпомогнат кандидатите за тяхната подготовка по встъпване на алианса.

Самият план не предполага и не поставя никакви конкретни срокове за членство, както и не гарантира последващо членство, т.е. решението за приемането на Черна гора предстои да бъде взимано допълнително.

Последните две балкански страни, които бяха приети в НАТО тази година, бяха Хърватия и Албания. Македония, въпреки че се счита че е подготвена за членството, не може да осъществи докрай процеса преди всичко заради ветото, което налага Гърция заради спора с конституционното име на републиката.