Не може да се разчита на Китай като посредник за мира между Русия и Украйна, предупреждава чешкият президент Петер Павел, заявявайки пред "Политико", че Пекин печели от удължаването на войната.

Коментарите му идват в момент, когато Китай се опитва да се позиционира като миротворец в Украйна, като наскоро представи неясна пътна карта за прекратяване на конфликта. И докато повечето западни съюзници са скептични към предложенията, някои страни като Франция настояват, че Китай може да играе важна роля в мирните преговори.

Павел, бивш генерал и високопоставен лидер на НАТО, обаче беше категоричен. "Що се отнася до Украйна - каза той - Китай иска само най-доброто за себе си - и засега това е повече война."

"Вярвам, че е в интерес на Китай да продължи статуквото", каза Павел, "защото това може да тласне Русия към редица отстъпки."

Чешкият президент разгневи Китай с телефонен разговор с Тайван

Чешкият президент разгневи Китай с телефонен разговор с Тайван

Пекин упрекна Павел, че не държи на думите си

Пекин, каза той в интервю в края на миналата седмица, може да получава евтин петрол, газ и други ресурси от Москва - в замяна на своето "безгранично" партньорство с Кремъл. "За Китай също е добре, че Западът вероятно става малко по-слаб, като подкрепя Украйна", добави той.

Забележките на Павел изглеждаха далновидни, когато само часове след изказването му посланикът на Китай във Франция провокира възмущение, като обяви, че бившите съветски страни нямат "ефективен статут" в международното право - коментар, който дойде в отговор на въпрос дали Крим принадлежи на Украйна.

Въпреки че Пекин в понеделник се дистанцира от забележките, инцидентът разпали разгорещения разговор около това дали Китай някога може да помогне за постигането на мир в Украйна.

"Не мисля", каза чешкият лидер, че "Китай има реален интерес да разреши войната за кратко време".

Павел, който встъпи в длъжност като президент миналия месец, каза, че Пекин използва войната, за да се учи.

"Китай извлича поуки от конфликта всеки ден", каза Павел. "Те следят отблизо какво прави Русия, как реагира Западът.

Павел, който председателства военния комитет на НАТО от 2015 до 2018 г., спечели президентската надпревара в Чехия по-рано тази година с прозападна предизборна платформа.

Сега той използва знанията си за вътрешната работа на Алианса и богатия си военен опит - изключително необичаен за европейски лидер - за да се застъпи за по-ефективна подкрепа за Украйна и по-нюансиран подход към отбранителната политика на НАТО.

Чешкият президент: Без ограничения в доставките на оръжия за Украйна

Чешкият президент: Без ограничения в доставките на оръжия за Украйна

Петер Павел изрази увереност, че украинските сили могат да победят Русия