Започна съдебен процес срещу четирима души в Словакия заради убийството на разследващия журналист Ян Куцияк и годеницата му, престъпление, което шокира страната и доведе до падане на правителството, съобщава АП. Случаят доведе до масови протести срещу корупцията по високите етажи на властта и принуди тогавашния премиер Роберт Фицо да подаде оставка.

Сред обвиняемите, които се явяват пред съда в град близо до столицата Братислава, е и словашки бизнесмен, обвинен като подбудител на двойното убийство и предполагаемия наемен убиец.

Пети заподозрян сключи споразумение за сътрудничество с прокурорите в замяна на по-ниска присъда. Сделката трябва да бъде одобрена от съдия, а останалите коментираха, че не са се интересували от сключване на подобни сделки.

Ако бъдат осъдени за убийствата на Ян Куцияк и Мартина Куснирова, те са изправени пред потенциални присъди от 25 години или доживотен затвор.

Журналистът и годеницата му бяха убити в дома им на 21 февруари 2018 г. Словашките власти заявиха, че убийствата са свързани с работата на Куция, разследващ държавна корупция и връзки между словашки политици и италиански мафиоти.

Убийствата предизвикаха големи улични протести, невиждани след антикомунистическата революция от 1989 г. в Чехословакия. Последвалата политическа криза доведе до срив на коалиционно правителство начело с популиста Роберт Фицо и до уволнение на шефа на националната полиция.

Прокурорите твърдят, че платена обща сума от 70 000 евро за предполагаемите договори за убийство. Заподозреният поръчител Мариан Кокнер е бизнесмен, който се твърди, че е заплашвал журналиста след публикуване на история за него.

Предполага се, че той е наел бивши словашки служители в разузнаването, за да наблюдават Куцияк преди убийството му.

Словашките власти заявиха, че ФБР, Скотланд Ярд, Европол, Евроджъст и полицейските сили от Италия и Чехия помагат за разследването.

Журналистът пише за предполагаеми връзки между италианската мафия и хора, близки до Фицо, когато е убит. По време на разследването, словашки медии твърдят, че Кокнер е създал широка мрежа от контакти с политици, съдии и прокурори, които са му помагали в неговите бизнес отношения.

Словашките власти не коментират изтеклите документи, но публикуването им доведе до няколко оставки на съдии, заместник-председател на парламента и висш служител на министерството на правосъдието.

Доброслав Трънка, бившият главен прокурор на страната е обвинен в сряда за злоупотреба с властта за предполагаемото му сътрудничество с Кокнер, когато заема поста си.

Кокнер е подсъден и по друго дело за подправяне и престъпление с ценни книжа. По-рано този месец Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу Кокнер и шест от неговите компании.

В Словакия обвиниха четирима за убийството на журналиста Ян Куцияк

В Словакия обвиниха четирима за убийството на журналиста Ян Куцияк

В съобщение прокуратурата пише, че са повдигнати шест обвинения за убийството на Ян Куцияк и Мартина Куснирова през 2018 г., включително и за предумишлено убийство