Четирима руски офицери и над 10 грузински граждани са задържани от грузинското контраразузнаване за шпионаж, съобщиха руските медии.

За това съобщи пред журналисти грузинският министър на вътрешните работи Вано Мерабишвили.

Руското посолство в страната е в течение за обстоятелствата около задържането на двама руски офицери, а за задържането на други двама в посолството не разполагат с информация, съобщи РИАНовости.

От дипломатическата служба информират, че единият от офицерите е задържан в Тбилиси, а другият - в квартирата му в Батуми.

Грузинският министър Мерабишвили обяви, че в Тбилиси е задържан полковник Александър Сава, който се смята за ръководител на групата, а освен него в столицата е задържан и подполковник Дмитрий Казанцев.
Другите двама офицери са задържани в Батуми.

Тази група, която е действала в Грузия в продължение на много години, е извършвала разузнавателна дейност. Ние получихме информация, че тя е планирала сериозна провокация в страната, поясни министърът.

В същото време неназован източник от руското външно министерство съобщи, че във връзка с огласените сведения е привикан грузинският посланик в Москва.

Министерството на външните работи поиска незабавно освобождаване на задържаните в Грузия руски офицери.

В изявление, цитирано от Газетару, се казва, че офицерите от Групата руски войски в Закавказието стриктно изпълняват руско-грузинските договорености за обезпечаване изтуглянето от Грузия на руските военни бази.

Руската страна точно изпълнява поетите ангажименти, като в същото време нашите военни непрекъснато се сблъскват с провокативни действия от грузинска страна, се казва още в изявлението на руското външно ведомство.