Четирима души бяха застреляни при политически спор в южния турски град Суруч, предаде БНР. Други 8 души са ранени.

Съобщава се, че депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието Ибрахим Халил Йълдъз, който е и настоящ кандидат за народен представител, е бил на обиколка сред търговци в града заедно с група свои сподвижници. Между групата и местни прокюрдски активисти е избухнал разгорещен спор, след което последвала размяна на изстрели.

Сред загиналите е братът на депутата, а сред ранените - други четирима негови братя, както и членове на прокюрдската Партия на демократичните региони.

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че зад убийствата стоят поддръжници на ПКК. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу смята, че атаката е била подготвена преди посещението на делегацията от управляващата партия на местния пазар.

По думите на министър-председателя Бинали Йълдъръм, "каквато и да е причината, нищо не е по-важно от човешкия живот".

Съпредседателката на Демократичната партия на народите Первин Булдан заяви, че формацията няма да създава условия за никакви провокации.

При нападение след инцидента петима членове на прокюрдската организация са били бити в Гьолджук, област Коджаели.

Лидерът на опозиционната Народно-републиканска партия Кемал Кълъчдароглу заяви, че подобни прояви трябва да останат в историята и призова идеите да се изразяват демократично чрез гласуване.

Демократичната партия на народите трябва да остане под избирателната бариера. Това заявява президентът Ердоган във видео, което се разпространява в турските социални медии. Държавният глава говори на закрито партийно съвещание пред местни ръководители на Партията на справедливостта и развитието.

Това е най-тежкият инцидент по време на предизборната кампания в страната до момента. В нощта срещу сряда офисът на Народно-републиканската партия в консервативния град Коня беше нападнат и разбит от група от около 100 младежи, въоръжени с тояги. Водачът на листата там - основателят на ПСР и бивш вицепремиер на Ердоган Абдюллатиф Шенер, обвини за атаката младежката организация на управляващите.

В края на май привърженици на крайните националисти пребиха 7 активисти на умерено ислямската Партия на щастието. В нападението е участвала група от около 25-30 младежи.