С опит да се спасят израелско-палестински мирни преговори започна срещата на посредниците по регулиране на Близкоизточния въпрос.

Представителите на четирите страни, които участват в преговорите - САЩ, Европейския съюз, ООН и Русия, се събраха на поредната си среща в египетския град Шарм ал Шейх.
Очакванията са обаче, че до края на годината няма да има споразумение между Израел и Палестина.

В началото на днешната среща израелският министър на външните работи Ципи Ливни и палестинският президент Махмуд Абас се ръкуваха преди да се продължи с обсъждането на договореното в Анаполис миналата година.

Ципи Ливни обяви още преди откриването на срещата, че няма да приеме никакъв натиск и на форума ще бъде направена само равносметка докъде са стигнали израелско-палестинските преговори.

Ръководителят на египетското външно министерство Абул Гейт посочи, че на срещата ще се изработят „основите за регулиране на Близкоизточния конфликт".

От своя страна обаче руският външен министър Сергей Лавров обясни, че на заседанието ще се обсъжда преди всичко подготовката за предстоящата конференция по проблема, която ще се състои в Москва. П

о думите на министъра тази конференция ще обезпечи продължаването на преговорите и ще се яви продължение на стартиралото в Анаполис.