Съюзниците от НАТО се съгласиха да финансират военна помощ за Украйна с 40 милиарда евро (43,05 милиарда долара) през следващата година, каза западноевропейски дипломат пред "Ройтерс" в сряда, една седмица преди срещата на лидерите на алианса във Вашингтон.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поиска от държавите-членки да поддържат военната помощ за Украйна на същото ниво, както през годините след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г., добавяйки до около 40 милиарда евро (43 милиарда долара) годишно.

Лидерите на НАТО ще подпишат ангажимента следващата седмица във Вашингтон.

НАТО поема по-голяма роля в координирането на военната помощ за Киев

НАТО поема по-голяма роля в координирането на военната помощ за Киев

Йенс Столтенберг подчерта, че това не прави НАТО страна в конфликта

Въпреки ранния ентусиазъм за предложението на шефа на НАТО Йенс Столтенберг - според което съюзниците ще харчат най-малко 40 милиарда евро (42,7 милиарда долара) годишно за смъртоносна и несмъртоносна помощ за Украйна - нациите сега са в спор за това как да направят така, че ангажимента за разходи да работи в бъдещи години, твърдят източници на Bloomberg, запознати с дискусиите в НАТО.

Съюзниците няма да имат проблем с постигането на целта от 40 милиарда евро тази година - само САЩ ще надминат това със своя допълнителен пакет от 60 милиарда долара за Украйна. Но политическите и правни препятствия в няколко столици означават, че правителствата вероятно ще трябва да преоценяват целта всяка година, за да видят дали ангажиментът трябва да бъде увеличен или намален в зависимост от ситуацията на бойното поле, казаха хората, пожелали анонимност.

Украйна очаква системи Patriot от срещата на НАТО във Вашингтон

Украйна очаква системи Patriot от срещата на НАТО във Вашингтон

Това заяви високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, пожелал анонимност