В САЩ рязко се е засилила активността на чужди разузнавания, които се опитват да получат достъп до американски военни тайни.

Това съобщи РИА Новости, като се позова на доклад на Пентагона за фискалната година, приключила през септември 2005-та.

Според авторите на доклада чуждите служби използват различни подходи, за да се сдобият с информация. В някои случаи например се използват подставени фирми, които уж отправят делови предложения.

Най-често информация се получава просто чрез запитване, на второ място тя се добива чрез закупуване, също чрез лични отношения, интернет, на конференции и семинари.

За въпросния период броят на подозрителните контакти се е увеличил до 971 за година, а броят на страните, които проявяват интерес към военните тайни на САЩ, е нараснал от 90 през 2004 до 106 през 2005 година.

Най-голям интерес предизвикват американските информационни системи - 21 на сто от подозрителните контакти. Следват лазерите и оптиката, въздухоплаването, различни датчици и сензори, военно и енергийно оборудване и др.

В доклада не се посочват конкретни страни, които извършват подобна дейност в САЩ. Но за фискалната 2005-та най-активни са страните от Източна Азия и Тихоокеанския регион (31%), следвани от тези от Близкия изток (23.1%), Евразия (19.3%), Южна Азия (13%), а също Африка и Латинска Америка (общо 11.5%).

Интересно е, че Евразия например проявява най-голям интерес към областта на оръжейните и енергийни материали, както и технологиите за морско локализиране.