Президентът на Русия Владимир Путин заповяда в случай на заплаха спрямо руските военни в Сирия да се действа възможно най-твърдо.

Искам да предупредя тези, които отново се опитват да организират някакви провокации спрямо нашите военнослужещи в Сирия. Ние вече взехме допълнителни мерки по обезпечаване на сигурността на руските военнослужещи и авиобазите ни. Тя е засилена с нови авиационни звена и средства за ПВО“, казва Путин, цитиран от агенция Новости. Руският президент участва в среща в министерството на отбраната на Русия.

ДАЕШ контролират над 70% от територията на Сирия

ДАЕШ контролират над 70% от територията на Сирия

ДАЕШ се разпростират

Руският президент подчертава още, че всички действия на ударната авиация се водят под прикритието на изтребители.

Заповядано им е да действат пределно твърдо. Всякакви цели, заплашващи руската група или нашата наземна инфраструктура, подлежат на незабавно унищожение“, подчерта руският президент.

Руснаците обявиха 4000 бойни полета в Сирия, 8000 обекта на терористи - унищожени

Руснаците обявиха 4000 бойни полета в Сирия, 8000 обекта на терористи - унищожени

От началото на операцията на 30 септември

Путин призова също да бъде развито сътрудничеството с държавите, заинтересовани в ликвидирането на терористите. Той конкретизира, че става въпрос за командните пунктове на Израелските ВВС, както и със силите на коалицията, оглавявана от САЩ.

От своя страна военният министър Шойгу отбелязва изостряне на ситуацията в света и разширяването на блока на НАТО. За сравнително кратко време той се е разширил почти двойно, приемайки 12 нови членове, изтъква Шойгу.

Само за настоящата година в балтийските страни, Полша и Румъния натовският контингент се е увеличил по самолети 8 пъти, а по количество военнослужещи – 13, докладва още руският военен министър.

Той информира, че в момента активно се готвят за влизане в Блока Черна Гора, Македония, Босна и Херцеговина, Грузия и Украйна.

На територията на Белгия, Италия, Нидерландия, ФРГ и Турция са съсредоточени около 200 американски ядрени авиобомби, а в различна степен на готовност са 310 самолета-носители.

При тези условия въоръжените сили на Русия са длъжни да имат необходимия потенциал за защита суверенитета на страната, заключава министърът.