През последните две седмици филиалът на "Ислямска държава" (ДАЕШ) в Афганистан пое отговорност за четири големи терористични атаки в страната. Това породи опасения за нова, жестока битка между ДАЕШ и талибаните.

Атаките включват бомбардировките на гимназия в столицата Кабул и джамии в Северен Афганистан, насочени към шиити и суфи мюсюлмани, като данни от болници сочат, че най-малко 100 души са били убити.

Това съобщава The New York Times.

Филиалът, известен като "Хорасан", е създаден през 2015 г. от разочаровани пакистански талибански бойци.  Те смятат мюсюлманите шиити и суфи за еретици и не вярват, че талибаните са достатъчно строги. Преди талибаните да поемат контрола над Афганистан миналия август, повечето бойци бяха в Източен Афганистан и няколко лидери бяха убити по време на въздушни удари на САЩ и набези на афганистански командоси.

САЩ оставили военно оборудване за 7 млрд. долара в Афганистан

САЩ оставили военно оборудване за 7 млрд. долара в Афганистан

След изтеглянето си от страната през август 2021 г.

След като талибаните започнаха да изпразват затворите в Афганистан, клонът на ДАЕШ засили редиците си, каза Мисията на ООН в Афганистан, като броят на бойците се удвои. Днес има членове на ISIS-K в почти всяка от 34-те провинции на Афганистан и те извършиха десетки атаки в края на 2021 г. в цялата страна, убивайки близо 100 талибански бойци.

Талибаните твърдят, че "Хорасан" не представлява заплаха за сигурността на Афганистан.

Но Майкъл Кугелман, заместник-директор на програмата за Азия в мозъчния тръст Wilson Center,  заяви пред Times, че филиалът е "устойчив. Той оцеля години на въздушни удари от силите на НАТО и наземни операции на талибаните по време на бунта им. Сега след превземането на талибаните и напускането на САЩ, ДАЕШ се оказа още по-силна."

33 убити при взрив в джамия в Афганистан

33 убити при взрив в джамия в Афганистан

Напрежението продължава