Датските власти са задържали руския изследователски кораб "Академик Иоффе". Това съобщи руското посолство в кралството, цитирано от ТАСС. 

"Франс прес" допълва, че арестуването е извършено заради правен спор с канадска компания

ТАСС уточнява, че на борда на кораба се намират 38 членове на екипажа и 23 учени. 

"На 1 ноември тази година, по време на бункероване на рейда на пристанището Скаген, датските власти задържаха изследователския кораб (НИС) "Академик Иоффе" ФГБУН "Институт по океанология "П. П. Ширшов" на Руската академия на науките", документите на кораба са иззети. Арестът на кораба е извършен като обезпечителна мярка по иск на трета страна, свързан с предишни дейности на НИС "Академик Иоффе", се пояснява в съобщението. 

Корабът се използва от Института по океанология "П. П. Ширшов" за научни цели.

Посолството е получило и предало на руското външно министерство копия от съдебните решения, въз основа на които е извършен ареста. Дипломатическата мисия е в контакт с датското външно министерство, поясняват от посолството.

Министерството на науката и висшето образование (Министерство на образованието и науката) на Руската федерация проучва ситуацията със задържането в Дания на "Академик Иоффе", уточниха от пресслужбата на министерството.

"Министерството на образованието и науката на Русия проучва подробностите за инцидента с НИС "Академик Иоффе", който е под оперативното управление на Института по океанология "П. П. Ширшов" на Руската академия на науките", отбелязаха от ведомството за ТАСС.