Властите в Дания заявиха в понеделник, че няма да включат ваксината срещу Covid-19 на Johnson & Johnson в националната си кампания за ваксинация. Те се позоваха на тревожни данни относно констатирани сериозни странични ефекти, свързани с образуването на кръвни съсиреци, предадоха АФП и "Ройтерс".

"Датският здравен орган стигна до заключението, че ползите от използването на ваксината Covid-19 от Johnson & Johnson не надвишават риска от причиняване на възможния неблагоприятен ефект при тези, които получават ваксината", се казва в изявлението на властта. Следователно датският здравен орган ще продължи датската програма за масова ваксинация срещу Covid-19 без ваксината", се добавя.

Дания с амбиция да произвежда ваксини срещу COVID-19 през 2022 г.

Дания с амбиция да произвежда ваксини срещу COVID-19 през 2022 г.

Ваксините ще се произвеждат от частни компании

Ходът идва, след като миналия месец скандинавската държава спря да използва ваксината на AstraZeneca поради потенциална връзка с рядка, но сериозна форма на кръвен съсирек. Разпространението на ваксината на J&J е отложено и в други държави в Европа поради подобни проблеми със съсирването, въпреки че и СЗО, и Европейската агенция по лекарствата (EMA) са разрешили ваксината. Европейският надзорен орган по лекарствата заяви, че комисията по безопасност е стигнала до заключението, че трябва да се добави предупреждение за необичайни кръвни съсиреци, точно както се изисква от AstraZeneca.

J&J заяви в съобщение за новини, че ще спази тази мярка. Изключването на ваксината J&J, която представлява около една трета от общо договорените доставки на Дания от изстрели Covid-19, може значително да забави ваксинацията в страната.

Дания окончателно се отказа от ваксината на AstraZeneca
Обновена

Дания окончателно се отказа от ваксината на AstraZeneca

Решението ще забави имунизационната кампания в Дания