Дания планира да предприеме още крути мерки срещу кварталите в неравностойно положение, като намали броя на "незападните" жители. Това обяви социалдемократическото правителство, отхвърляйки спорния термин "гето" в предложеното от него законодателство, информира "Франс прес".

В законопроекта - преглед на съществуващото законодателство за борба с паралелните общества - вътрешното министерство предлага делът на жителите от "незападен" произход във всеки квартал да бъде ограничен до максимум 30 процента в рамките на 10 години.

Дания от години провежда една от най-рестриктивните имиграционни политики в Европа, която социалдемократическият премиер Мете Фредериксен продължава от идването си на власт през юни 2019 г.

Според министъра на вътрешните работи Кааре Дибвад Бек твърде много незападни чужденци в един район "увеличават риска от появата на религиозни и културни паралелни общества", подчерта той в изявление.

Той обаче заяви, че терминът "гето", използван за обозначаване на квартали в неравностойно положение, ще бъде премахнат от новото законодателство.

"Терминът гето е подвеждащ... Мисля, че допринася за засенчване на голямото количество работа, която трябва да се свърши в тези квартали", изтъкна той.

Досега терминът се използваше законно за обозначаване на всеки квартал с над 1000 души, където повече от половината хора са били от "незападен" произход и които отговаряха на поне два от четирите критерия.

Четирите критерия са: повече от 40 процента от жителите са безработни; повече от 60 процента от 39-50-годишните нямат средно образование; нивата на престъпност са три пъти по-високи от средните за страната; жителите имат брутен доход с 55 процента по-нисък от средния за региона.

Понастоящем петнадесет датски квартала попадат в тази категория, а 25 други се смятат за "изложени на риск". Списъкът се актуализира всеки декември.

В тези квартали престъпленията носят двойни законови санкции, в сила другаде, а детските градини са задължителни за всички деца над една година или се отнемат семейните надбавки.

Съществуващото законодателство също така призовава общинските домове в тези райони да бъдат намалени до 40% от наличните жилища до 2030 г.

Законопроектът ще бъде обсъден от датските политически партии и се очаква да бъде приет, въпреки че няма определена дата за гласуването му.

Според статистическата служба на Дания 11 процента от 5,8 млн. жители на Дания са с чуждестранен произход, от които 58 процента са от държава, смятана за "незападна".