Държавният департамент на САЩ коригира думите на президента на страната Барак Обама, който каза, че "Русия е регионална сила", отбелязва „Гласът на Русия".

Според ведомството Русия не е регионална сила, а „важен играч".

На брифинг Мари Харф, заместник говорител на Държавния департамент, уточни изказването на Обама, направено в края на Конференцията за ядрена сигурност в Хага.

Американският лидер нарече Русия „регионална сила", а Харф поясни, че ние вече не живеем в ерата на Студената война.

Това не е нова Студена война. Ние не сме във време преди 30,40, 50 години. И аз мисля, че Русия е важен играч, поясни говорителят.

Тя допуска, че Обама е имал предвид, че Русия „не води блок от държави", както беше при Съветския съюз. И Москва и Вашингтон не разделят света на „сфери на влияние, което бяхме свикнали да виждаме", допълни тя.

Русия е доста горда и националистически настроена, това е окей, това е добре, каза тя и допълни, че САЩ не искат да поемат по този път.

Според нея сътрудничеството с Русия е инструмент за разрешаване на кризата в Сирия и Русия играе важна роля в търсенето на споразумение за ядрената програма на Иран.

Припомняме, на пресконференция с холандския премиер Марк Рюте след Конференцията за ядрена сигурност Обама заяви, че "Русия е регионална сила, която заплашва съседите си не заради силата си, а заради слабостта си".