Представител на мюсюлманска организация се запознава с решението на съдаДатски съд отхвърли иска, с който седем мюсюлмански организации искаха да осъдят за клевета датския вестник, публикувал за първи път миналата година карикатури на пророка Мохамед, съобщи АП.

Искът за 16 680 долара беше заведен срещу главния редактор на "Юландс - Постен" и срещу редактора на културния отдел в изданието.

В него бе посочено, че публикуването на 12-те карикатури цели само да бъдат подиграни Пророка Мохамед и мюсюлманския народ.

Припомняме, че ислямската религия забранява Пророка Мохамед да бъде изобразяван по какъвто и да е начин.

Съдът отбеляза, че карикатурите, публикувани в ежедневника „Юландс - Постен", могат да засегнат чувствата на някои мюсюлмани.

От друга страна обаче няма причина да се твърди, че тези карикатури „могат да бъдат оскърбителни за мюсюлманите," гласи решението на съда в датския град Орхус.

Припомняме, че карикатурите на пророка Мохамед, публикувани за първи път в датския вестник, а по-късно препечатани и в изданията на други европейски медии, предизвикаха вълна от протести в мюсюлманския свят.