Управляващата партия на справедливостта и развитието в Турция се готви да смени премиера Ахмет Давутоглу на извънреден конгрес, който ще се проведе в близките седмици. Това съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на информация от официални лица. Това е сигнал за край на неговия мандат и изпадане на страната в политическа несигурност.

Давутоглу ще направи официално изявление по-късно днес.

Според източници на „Хюриет” конгресът на партията ще се проведе скоро, като премиерът няма да се кандидатира за лидер.

Това стана ясно след продължила час и половина среща между Ахмет Давутоглу и президента Реджеп Тайип Ердоган. Срещата се проведе в президентския дворец след седмици на нарастващо публично напрежение между двамата.

Отново по информация от източници конгресът ще се проведе този месец - в последната седмица, преди началото на мюсюлманския месец Рамазан.

Ердоган иска да смени настоящата парламентарна система и Турция да стане президентска република. За този план обаче Давутоглу дал хладна подкрепа.

Неговото оттегляне вероятно ще проправи пътя за наследник, който ще е по-склонен да подкрепи стремежа на Ердоган за промяна на Конституцията и укрепване на президентството.

По-късно кореспондентката на БНР Нахиде Дениз съобщи за БТА, че датата на извънредния конгрес на Партията на справедливостта и развитието вече е определена. Той ще се състои на 28 май. На форума ще бъде избран нов лидер на партията, който ще наследи Давутоглу и на премиерския пост.

Анализатори, които са близки до партията, прогнозират, че възможни кандидати за лидерския пост могат да са Бинали Йълдъръм - министър на транспорта, морската администрация и съобщенията, Бекир Боздаг - министър на правосъдието, Берат Албайрак - министър на енергетиката.

Припомняме, че Берат Албайрак е зет на Ердоган. Това кара анализаторите да смятат, че неговите шансове са най-големи. Те коментират, че досега в историята на турската република няма случай действащ президент да отстрани премиера си. Анализаторът Мурат Йеткин е убеден, че в Турция е започнало началото на президентското управление на Ердоган.