Дори и да оцелее кабинета на гласуването в сряда, това ще е на косъм и пак няма да бъде с мнозинство, което може да осигури стабилно управление на България в тази ужасяваща криза.

Пак ще се наложи да седнем и да водим разговор по конкретни политики. Това заяви съпредседателя на ДБ Христо Иванов. В студиото на Нова телевизия той заяви, че не знае как ще се развие другата седмица политическа криза и дали кабинетът на Петков ще оцелее в пленарна зала при гласуването на вота на недоверие.

Иванов заяви, че много се спекулира с темата за търговия на депутати, а такова нещо няма. "Аз лично не правя такива опити и разполагам с информацията, каквато е по медиите. Има опит да се убедят депутати с политически аргументи."

Христо Иванов е убеден, че това е единствената възможно конфигурация в този парламент - правителство с мандат на "Продължаваме промяната", тъй като те са получили мандата от българския народ за промяна, а България има нужда от промяна. България трябва да отвори нова страница". Кой ще е премиерът е въпрос към мандатоносителя, обясни Христо Иванов.

"Ще има много сложен процес на консултации, ако изобщо успеем да стигнем до там", но Христо Иванов е убеден, че трябва да се запази този кабинет, макар и след това да предстоят разговори - "Всички трябва да осъзнаят, че не бива да тласкаме страната към нови избори." Визията си за формат на разговорите, както и бъдещата формула на управление на страната - програмна или експертна - Христо Иванов не уточни.

Стабилно управление на държавата трябва да се запази поне до местните избори и това трябва да стане с диалог и съгласие по определени политики. Самият Христо Иванов открои, че винаги се е старал да запази диалога, какъвто е необходим дори и с ГЕРБ и ДПС. А като политиките и приоритетите, които са изключително важни той откри влизането в Еврозоната, модернизацията на българската армия и горещия картоф Република Северна Македония.

Като възлов приоритет Иванов посочи още и съдебната реформа - "И не, няма да мине без отстраняването на Гешев. Това трябва да стане възможно, иначе няма да можем да отворим нова страница."

По отношение на опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС Иванов заяви: Те загубиха тези месеци да си отговорят на въпроса защо е създадена такава нетърпимост към тях. На тях им трябва още време да останат в чистилището на изпълнителната власт.