"Тръмп не е фашист, но е най-недемократичният президент на САЩ", коментира Мадлин Олбрайт, бивш държавен секретар на САЩ при президентството на Бил Клинтън, в интервю за La Razon.

Мадлин Олбрайт е родена в Прага 1937 г. и е мигрант в годините на Втората световна война. Тя бяга със семейството си в Лондон, след като Хитлер нахлул в Чехословакия. След нацисткия кошмар те се завръщат, но през 1948 г. отново напускат страната, след победата на комунизма. Олбрайт е на 11 години, когато пристига в САЩ. Работила е като университетски преподавател и американски посланик в ООН.

През 1997 г., Бил Клинтън й поверява външната политика на страната. Автор е на няколко книги, последната от които е "Фашизъм: предупреждение", в която бившият държавен секретар предупреждава за опасността от появата на крайно десен национализъм и изолационизъм в Съединените щати, предупреждение, което се отнася и за Европа.

В настоящето интервю, тя коментира, че ако Тръмп спечели през 2020 г., ще бъде много лоша новина и предупреждава, че никой не може да приема за даденост демокрацията в своята страна:

"Фашизмът" е система за придобиване и поддържане на власт и това, което отличава един авторитарен лидер от фашист, е използването на насилие, за да се добере до властта или да я поддържа. Всеки фашист е авторитарен, но не всеки авторитарен водач или диктатор е фашист. Това, което намирам за интересно е, че и Хитлер, и Мусолини са се възползвали от демокрацията.

Авторитарният популизъм, корупцията в политическите елити, нарастващото социално неравенство и това, което се случи е, че сега имаме сериозни проблеми в нашите общества. Някои произхождат от технологии, от войни, а други са генерирани от наследството на комунизма. Като пример, след края на комунизма в Централна и Източна Европа имаме олигарси, които корумпират системата, за да продължат да контролират страните и обществата, икономиката и политиката.

Глобализацията носи много предимства, но има отрицателна страна, тя няма лице, а хората искат да запазят своята идентичност, религия, език, всичко, свързано с патриотичното, но не трябва да се бърка с хипер-национализма, което е много опасно, защото той винаги има нужда от враг. С икономическата криза и мигрантите, национализмът се опитва да обвини някого, да намери изкупителна жертва. 

Принципно, предупреждението е за американците. В Съединените щати се повтарят някои от опасните неща, които се случиха в моята страна през тридесетте години на миналия век, когато се появи изолационистко движение. Искам да кажа ясно, че не наричам Тръмп фашист, но вярвам, че той е най-недемократичният президент в съвременната американска история.

Той вярва, че може да е над закона, не уважава институциите и обижда пресата, нарича я враг на народа. Притесняват ме някои неща в Германия, Австрия и Италия, но това не е фашизъм и все пак е крайно дясно.

Искам да пробудя хората, особено младите хора, да участват в демокрацията. Работим много усилено, скоро провеждаме избори за Конгрес. Конгресът е противотежест на изпълнителната власт.

Лично аз мисля, че би било много лошо, ако Тръмп бъде преизбран. Много пъти посетих Европа в последно време и лидерите там се чувстват много объркани от това, което се говори и случва в Съединените щати и считат, че още шест години с Тръмп, би било доста опасно.

Има много въпроси за това, което прави Тръмп и много притеснения за позицията на САЩ в света. Все повече и повече хора се питат какво точно прави нашия президент.

Аз съм емигрант и едно от нещата, които баща ми каза, когато стигнахме до Америка е, че американците не трябва да приемат, че тяхната демокрация е гарантирана. Да, американската демокрация е много силна, но не може да се приеме, че тя винаги ще бъде такава.

По отношение на Путин и стабилността на Европа, да, Путин беше агент на КГБ. Той знае как да използва пропаганда и има цел, да подкопае демокрацията в Централна и Източна Европа, да върне тези области в руската сфера на влияние и да раздели европейците от САЩ, техният съюзника. Той също така иска да подкопае американската демокрация.

Надявам се, че не сме в нова Студена война и се надявам да имаме възможност да оправим взаимоотношенията със страните, с които имаме трудност, като Русия и Китай, да се конкурираме на определени нива, но и да си сътрудничим на други.

Аз съм голям защитник на НАТО, играе важна роля и значението му все още е голямо, но тук съм съгласна с Тръмп, че страните трябва да изпълняват своите финансови вноски в НАТО. Най-важният проблем сега е поведението на Турция, един от ключовите членове, защото купува оръжие от Русия.

Разширяването на НАТО се случва, защото има държави, които искат да бъдат там. Не става въпрос за американския експанзионизъм, а за желанието на страните да бъдат част от алианса. Русия загуби Студената война, комунизмът не работи. Путин каза, че най-голямото бедствие на 20-ти век е разпадането на Съветския съюз, това е голямо непознаване на историята, когато помислим за милионите хора, които са загинали в двете световни войни.

Във всички общества има разделения, а Тръмп направи разделението в САЩ по-голямо. Това, което трябва да направим е да подобрим американската демокрация, образованието и здравната система и да разберем какви са последиците от технологиите за заетостта и кой печели от глобалната търговия. По този начин можем да подобрим демокрацията. Не искаме да имаме авторитарно правителство.