В центъра на молдовската столица Кишинев се разразиха безредици, протестиращи нахлуха в сградата на парламента, предадоха информационните агенции.
Съобщава се, че в акцията участват няколко хиляди души, привърженици на лявата опозиция.

По-рано днес депутатите одобриха програмата за реформи на новото правителство с премиер Павел Филип, както и състава на кабинета. Тя беше подкрепена от 57 депутати от общо 101. 

Впоследствие беше съобщено, че президентът на страната Николай Тимофти е подписал указа за утвърждаване на новото правителство.

При гласуването в парламента социалистическата партия да блокира парламентарната трибуна, като се опитаха да осуетят провеждането на заседанието. Поради това премиерът огласи състава на правителството и програмата от заседателната зала. 

След това част от демонстрантите, които се бяха събрали около сградата, разкъса полицейския кордон, като обезоръжи няколко от служителите на реда, разби вратите и нахлу в парламента.

Над 10 души са ранени. Един от представителите на десницата – Кирил Моцпан е с рана на главата, демонстрантите са нападнали и лидера на Либералната партия Михай Гимпа.

Полицията е използвала шумови гранати и палки в опит да разпръсне тълпата.

Появиха се информации за руско участие в съпротивата срещу съставянето на реформаторското правителство.

Припомняме, Молдова остана без правителство на 29 октомври миналата година, когато правителството, оглавявано от представителя на Либерално-демократическата партия Валерий Стрелец подаде оставка.