Във Варшава и в още 35 градове на Полша се провеждат масови демонстрации в защита на демокрацията и гражданските свободи, организирана от "Комитета за защита на демокрацията", предаде ТАСС.

С транспаранти, флага на Полша и на Евросъюза жителите на Варшава излязоха да заявят своята позиция пред сградата на правителството, независимо от студа.

В акцията участват няколко хиляди души. "Ние протестираме против законите, които нарушават гражданските свободи, заявиха организаторите на демонстрацията. Ние сме против наблюдението през Интернет, вмешателството в нашия личен живот".

"Ние не сме революционери, ние не разрушаваме държавата така, както това прави правителсвтото. Ние провеждаме демонстрация в защита на свободата, искаме да изразим протеста против всички последващи действия на властта", заявиха основателите на Комитета за защита на демокрацията Матеуш Киевский.

Освен в полските градове, членове на Комитета провеждат протести действия в редица европейски столици - Брюксел, Берлин, Амстердам, Париж, Стокхолм, Лондон и Виена.

На 7 февруари в Полша влиза в сила новият закон за полицията и другите служби, които регулират в частност и правилата за следене на гражданите на страната от правоохранителните органи.

Законът бе приет от управляващата в Полша партия "Закон и справедливост", която получи болшинството в парламента след изборите през октомври м.г. Критиците на този закон заявяват, че нововъведенията позволяват на спецслужбите да следят всеки човек, обосновавайки се с измислени поводи.

По-рано полската полиция и другите служби можеха с разрешение на съда да получат данни за телефонните разговори, информация за местонахождението на обекта на следене, установяване на подслушвателни устройства. По официална статистика, в продължение на години полските органи се обръщат за разпечатка на телефонните прозвънявания на гражданите около 2 млн. Пъти. Тази цифра е една от най-високите в Европа.

На 7 февруари възможностите на службите за получаване на данни през интернет-пространството се разширяват, в това число влизат и електронните писма и съобщенията в социалната мрежа.