Египетският министър на отбраната Мохамед Хусейн Тантауи и други високопоставени военни са дошли днес на централния площад „Тахрир" в Кайро, който е основната арена на стълкновения между противници и привърженици на президента Хосни Мубарак, съобщава РИА Новости.

 

Протестиращите в Кайро организират днес протестно шествие до президентския дворец. Основното й искане е незабавно напускане на президента Мубарак от президентския пост. Мирният протест се организира под лозунга „Петъкът на оставката".

За да се спре нажежаване на напрежението, Мубарак разпореди на правителствените сили да не атакуват демонстрантите. Много от тях прекараха нощта на площада.

При появата на военния министър хората на площада са започнали да скандират „Народът и армията са единни".

Според информацията Тантауи разговаря с войниците, отцепили площада. Военните обещаха, че няма да предприемат сила срещу демонстрантите.

Междувременно днес световни медии съобщиха, че в Египет са арестувани сътрудници на международни правозащитни и благотворителни организации. Броят на задържаните правозащитници според организация „Международна амнистия" е около 30.

Военната полиция в Кайро е блокирала сградата на правозащитния център, в който са провеждали заседание активистите на организацията.

Генералният секретар на организацията Салил Шети призова незабавно да бъдат освободени техните колеги.