Кандидатите за президент на Кипър приключиха кампаниите си преди първия тур на изборите в неделя, съобщиха местни медии.

Ако никой от тях не получи повече от 50% от гласовете, страната ще проведе втори тур с двамата кандидати с най-много гласове. Вторият кръг ще се проведе след една седмица, на 12 февруари.

Трима политици са основните претенденти за президентския пост. Авероф Неофиту, 61-годишният лидер на партията Демократична асамблея, който по време на кампанията си определи кандидатурата си като "сигурен избор". Той изтъкна, че има достатъчно опит, за да реши проблемите в страната. "Сега не е време за експерименти и грешки", каза Неофиту на митинга си в четвъртък.

Според социологическите проучвания Неофиту може да бъде предизвикан от дипломата от кариерата Андреас Мавроянис, който е бил преговарящ при сегашния кипърски президент Никос Анастасиадис за разрешаване на ситуацията в Кипър.

14 кандидати се борят за президентския пост в Кипър

14 кандидати се борят за президентския пост в Кипър

Действащият президент Никос Анастасиадес е достигнал лимита от два последователни мандата

Кандидатурата му е подкрепена от Прогресивната партия на трудещите се в Кипър (AKEL). "На тези избори има трима основни кандидати, но има само два избора - продължаване на подхода на това правителство или прогресивна промяна", каза той по време на обръщение към своите поддръжници.

Друг сериозен претендент е 49-годишният Никос Христодулидис, който преди това е бил ръководител на външното министерство и говорител на правителството на Република Кипър. Той се кандидатира като независим кандидат. "Имам опит и знания. Имам визия за това страната ни да бъде свободна и обединена", заяви той на последния си предизборен митинг.

Първият тур на президентските избори в Кипър ще се проведе в неделя. Избирателните секции ще отворят в 07:00 ч. време и ще затворят в 18:00 ч.. От 12:00 до 13:00 ч. всички избирателни секции ще бъдат затворени за почивка.

Президентът на Република Кипър се избира за срок от пет години. Настоящият държавен глава Никос Анастасиадис е на поста от 2013 г.