Ден за размисъл е днес в Русия, преди насрочените за утре президентски избори.
На територията на цялата на страна днес е забранено разпространението на агитационни материали. Това важи и за печатните медии.

Въпреки това Централната избирателна комисия има право да продължи призивите си към избирателите за участие във вота. Забраната за агитация не важи за информационните клипове и други материали на ЦИК.

За поста на държавен глава на Руската Федерация утре ще се борят четирима кандидати - ръководителят на Демократическата партия на Русия Андрей Богданов, лидерът на Либералдемократическата партия Владимир Жириновски, председателят на ЦК на Комунистическата партия на РФ Генадий Зюганов и кандидатът на пропрезидентската управляваща партия "Единна Русия", първият вицепремиер Дмитрий Медведев.

Председателят на ЦИК Владимир Чуров прогнозира увеличение на избирателната активност в сравнение с парламентарните избори през декември миналата година, когато за членове на Държавната дума гласуваха 63,78% от имащите право на глас.

Припомняме, вчера в телевизионно обръщение към руския народ настоящият президент Владимир Путин призова към гражданска отговорност чрез участие в предстоящите избори.

Според агенциите фаворит в предизборната напревара е Дмитрий Медведев, издигнат от партията "Единна Русия".

Лидерът на руските либералдемократи Владимир Жириновски и водачът на комунистите Генадий Зюганов имат почти равни показатели, въпреки че с името на Жириновски са свързани най-голям брой негативни информации.

Руските вестници отбелязаха, че след президентските избори в Русия приемникът на Владимир Путин ще получи не само властта в страната, но също така официалните резиденции, автомобилите и охраната, която се полага на държавния глава.

Путин, като бивш президент също ще получи нужните облаги, гласувани още през времето на мандата на Борис Елцин. Путин ще има право на доживотна държавна охрана, транспортно обслужване и може да използва специална кодирана комуникационна система.

Освен абсолютен имунитет срещу наказателно преследване, Путин ще получава всеки месец 75 на сто от паричното си възнаграждение като президент или близо 120 хил. рубли.