Денис Родман, бивша баскетболна звезда, превърнал се в дипломат на свободна практика, призова американския президент Доналд Тръмп да го назначи като посланик за мир в Северна Корея, след като неговото последно посещение в изолираното царство на вожда Ким Чен-ун беше отменено заради забрана за пътуване, наложена на американските граждани да посещават комунистическата държава, съобщава "Гардиън".

По време на интервю в Пекин, откъдето Родман се надяваше да лети до Пхенян за шестото си посещение там, бившата НБА звезда посочи, че американските власти са го обезкуражили да го стори на фона на продължаващото напрежение между страните.

"Принципно те казаха, че точно сега не е добро време", коментира Родман.

Забраната на Държавния департамент притежатели на американски паспорти да посещават Северна Корея влезе в сила на 1 септември след смъртта на Ото Уормбиър, американски студент, който беше задържан от Пхенян в продължение на повече от година.

На 29 ноември Северна Корея празнува последното си изпитание на междуконтинентална балистична ракета, твърдейки, че тя може да удари във всяка точка от континенталната част на САЩ.

Родман обаче, който за първи път посети Северна Корея през 2013 г. и нарече Ким свой приятел, твърди, че сега е идеалното време - и че той е перфектният човек - да се настоява за мир.

"Ако мога да се върна там ... ще ме видите да разговарям с него, ще седна да вечерям с него, ще пием по чаша вино, да се посмеем и да си върша работата. Предполагам, че нещата ще се уредят и всеки ще може да е спокоен", изтъкна 56-годишният Родман, добавяйки: "Смятам, че много хора по света ... искат да отида, само за да се види дали мога да сторя нещо."