Депутатът от Върховната рада (украинския парламент) от президентската партия "Слуга на народа" Александър Дубински заяви пред телевизия "112", че промишлеността в Украйна умира.

Както е отбелязал депутатът, промишленото производство в страната намалява за първи път от 2015 г. насам. "Трябва да създадем министерство на промишлеността и да го възстановим, да създадем работни места и да направим така, че украинските стоки да се продават", настоя депутатът.

Вместо това украинските власти "сменят легла", посочи Дубински, подсказвайки за евентуална ротация на министри в правителството.

"Изобщо не разбирам едно нещо: в страна, която беше най-голямата промишлена република в Съветския съюз, сравнима с Франция по БВП, няма министерство на промишлеността", добави депутатът.

По-рано премиерът на Украйна Олексий Хончарук обяви "съкращаването на промишлеността" за основна причина за спада на бюджетните приходи. Според украинската статистическа служба през ноември миналата година почти всички сектори сериозно са се забавили: преработващата промишленост - с пет процента, добивната промишленост - с осем, доставките на електроенергия и газ са спаднали с повече от 12 на сто.

Според министъра на икономиката на страната Тимофей Милованов основните фактори при свиването на почти всички видове индустрия са системната липса на търсене на продукти и отрицателното въздействие от укрепването на гривната върху конкурентоспособността на украинските производители.