Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента по време на ожесточен спор относно реформите в законодателния орган, съобщава "Ройтерс".

До сбиването се стигна само дни преди новоизбраният президент Лай Чинг-те да встъпи в длъжност, без да има законодателно мнозинство.

Още преди началото на гласуването някои депутати крещяха и се блъскаха един друг извън парламента, след което действието се пренесе и в самия законодателен орган.

В настъпилия хаос законотворците се надигнаха около мястото на оратора, някои прескачаха маси и поваляха свои колеги на пода. Въпреки че спокойствието скоро бе възобновено, в следобедните часове последваха още сбивания.

Лай, който ще встъпи в длъжност в понеделник, спечели изборите през януари, но неговата Демократическа прогресивна партия загуби мнозинството си в парламента.

В тайванския парламент се замерят със столове

В тайванския парламент се замерят със столове

Депутатите се хванаха за гушите

Основната опозиционна партия - Куоминдан, има повече места от ДПП, но не достатъчно, за да формира мнозинство сама, поради което работи заедно с малката Тайванска народна партия за популяризирането на техните общи идеи.

Опозицията иска да даде на парламента по-големи правомощия за контрол над правителството, включително се опитва да прокара противоречиво предложение за криминализиране на служители, за които се смята, че правят неверни изявления в парламента.

ДПП твърди, че Куоминдан и ТНП неправомерно се опитват да прокарат предложенията без обичайния процес на консултация - нещо, което ДПП определя като "противоконституционна злоупотреба с власт".

"Защо се противопоставяме ли? Искаме да можем да водим дискусии, а не да има само един глас в страната", обясни депутатът от ДПП Уанг Мей-хуей.

Бой в парламента на Тайван

Бой в парламента на Тайван

Членове на опозиционната партия Гоминдан се сбиха с депутати от управляващата

Депутати и от трите партии бяха замесени в споровете и си размениха обвинения кой е виновен.

Джесика Чен от Куоминтан заяви, че реформите трябва да позволят по-добър законодателен надзор на изпълнителната власт.

"ДПП не иска това да бъде прието, тъй като те открай време са свикнали да монополизират властта", изтъкна тя.

Тайван е буйна демокрация и неведнъж в парламента се е стигало до бой. През 2020 г. депутатите от Kуоминтан хвърлиха свински черва на пода на парламента при спор за облекчаване на вноса на свинско месо от САЩ.