Полицията в столицата на Армения Ереван е арестувала десетки протестиращи срещу правителството днес - седмият ден на големите протести срещу избирането на бившия президент Серж Саркисян за премиер, съобщава "Франс прес".

Водени от радикално настроения опозиционен депутат Никол Пашинян, стотици протестиращи се опитаха да блокират входа на сградата на правителството в центъра на Ереван, преди да се намесят полицейски части за борба с безредиците, арестувайки десетки хора и отвеждайки ги в местен полицейски участък.

В Армения призоваха за нежна революция

В Армения призоваха за нежна революция

Няколко демонстранти са ранени в понеделник

Протестиращите проведоха протестни демонстрации през последните дни, за да заклеймят опитите на Саркисян да остане на власт като премиер съгласно новата парламентарна система на управление. Спорните поправки в Конституцията, одобрени през 2015 г., прехвърлиха управляващите правомощия от президентството на премиера.

Снощи повече от 16 хил. души се събраха на Републиканския площад в Ереван, обещавайки да организират национална кампания за "гражданско неподчинение" в опозиция на подкрепяния от Русия Серж Саркисян, който във вторник беше избран от парламента за премиерския пост, след като последните 10 години беше президент.

Избраха Серж Саркисян за премиер на Армения

Избраха Серж Саркисян за премиер на Армения

Бившият президент държи здраво юздите на властта

Пашинян, който по-рано обяви "началото на мирна нежна революция", се изказа пред протеста вчера, като подчерта, че протестното движение има за цел да "промени властта" в Армения чрез национална кампания за "гражданско неподчинение" и постоянни протести във вътрешността на правителствени сгради.

Броят на демонстрантите вчера беше по-малък в сравнение с протеста във вторник, когато се събраха около 40 хил. души - най-големият в Армения от много години.

Протестите започнаха в петък в Ереван и оттогава се разпространиха във втория и третия по големина арменски градове Гюмри и Ванадзор.

В понеделник полицията използва зашеметяващи гранати срещу протестиращите, които се опитаха да пробият кордона от бодлива тел, за да стигнат до сградата на парламента.

Властите заявиха, че 46 души, включително шестима полицаи и опозиционният лидер Пашинян, са потърсили медицинска помощ.

Новият президент на страната Армен Саркисян положи клетва през миналата седмица, но неговите правомощия ще бъдат по-слаби в новата парламентарна система на управление. Двамата Саркисян не са роднини.

Бивш военен офицер, 63-годишният Серж Саркисян е начело на южнокавказката страна с население от 2,9 млн. души от десетилетие.

Той също така съвместяваше и премиерския пост между 2007 и 2008 г.

След като беше избран за първи път през 2008 г., 10 души загинаха и стотици бяха ранени при кървави сблъсъци между полиция и привърженици на загубилия опозиционен кандидат.