Ръководителят самопровъзгласилата се проруска сепаратистка "Луганска народна република" (ЛНР) Игор Плотницкий обяви, че хора, приближени на уволнения полицейски началник на ЛНР подклаждат напрежението и са изкарали голям брой хора във военни униформи по улиците, съобщава "Ройтерс".

Плотницкий, който в понеделник уволни Игор Корнет, заемащ поста вътрешен министър на ЛНР, отбеляза, че не вижда причина за паника.

"Мога да кажа с увереност, че опитите на някои хора да останат на власт чрез дестабилизиране на положението ... са безплодни и в съвсем близко бъдеще ще бъдат неутрализирани", предупреди Плотницкий в изявление.

Уточнява се, че въоръжени мъже с маски са блокирали центъра на Луганск тази сутрин. 

При избухналите сражения през 2014 г. проруските сепаратисти отхвърлиха управлението на новото прозападно правителство в Киев и създадоха две самопровъзгласили се републики в Източна Украйна, като освен ЛНР беше създадена и "Донецка народна република" (ДНР). 

Двата сепаратистки региона сега се намират в т. нар. "замразен конфликт" с Украйна, като са подпомагани от Москва, но не са признати от никоя държава.  

Напрежението в Луганск от днес не изглежда да има каквато и да е пряка връзка с конфликта между сепаратистите и правителството на Украйна