Днес Франция избира президент. 

Настоящият президент на Франция Еманюел Макрон се изправя на втори тур срещу Марин Льо Пен. Ситуацията от 2017 се повтаря. Тогава Макрон победи кандидатът на крайната десница. Проучванията показват, че и сега тази ситуация ще се повтори. Президентът е силно критикуван, че късно обяви кандидатурата си за втори мандат, както и че практически не провежда кампания.

Започнаха президентските избори във Франция

Започнаха президентските избори във Франция

Вторият тур решава Макрон или Льо Пен ще управляват страната

Макрон отказа дебат с останалите претенденти преди първия тур.

Марин Льо Пен проведе активна кампания, изпълнена със стотици събития. Повечето от тях бяха в провинцията, където избирателите не са особено позитивни към "президента на елита". Тя се обяви срещу повишаване на пенсионната възраст, както и намаляването на разходите за живот.

В началото на кампанията ролята на миротворец, в която влезе Макрон му донесе преднина. Но избирателите във Франция сякаш се успокоиха и отново обърнаха поглед към социално-икономическите проблеми, които според проучванията са основното им притеснение и ще са решаващ фактор във вота. Темата за войната в Украйна е след въпросите за покупателната способност, заетост, сигурност и други.

Изборите във Франция и  бъдещето на цивилизацията

Изборите във Франция и бъдещето на цивилизацията

Като цяло изборите във Франция не показват нищо ново. Не показват нищо повече от битовия идеал на "белия човек" (който от доста време не е съвсем бял, но да се надяваме, че поне е останал човек)

Изборите вече започнаха, като в събота гласуваха избирателите извън страната.