Западът е в основата на конфликта между президента на Молдова и правителството след участието на военните в маневрите на НАТО в Украйна.
Подобно мнение изказа на брифинг държавният глава и главнокомандващ на въоръжените сили но Молдова Игор Додон след като въпреки неговата заповед, военните отидоха на учение, съобщи ТАСС.

В тази ситуация държавният глава не изключва възможността да разшири своите пълномощия. "Ако така продължава, то единственият изход е президентска република. Аз мога да изведа хората на улицата", прогнозира в петък президентът. Единствено, отбеляза той, остава опасността от дестабилизация на ситуацията и повторение в Молдова на украинския сценарий.

"Ние получихме ново потвърждение от това, че сегашната власт под ръководството на демократите възнамерява да изпълни всяко указание на презокеанските политически партньори, чиято главна цел е включване на молдовската армия и натовските

"Получихме ново потвърждение, че сегашното правителство, под ръководството на демократите, възнамерява да спазва инструкциите на външните политически партньори, чиято основна цел е включването на молдовската армия в НАТО, дори и на неформално равнище, както и използването й за евентуални геополитически конфликти", каза Додон.

Според него, този и предишни конфликти между проевропейското правителство и президента "доказват стратегическото значение на Запада за участието на Молдова в военните учения на НАТО".

Както обясни Додон, "за да удовлетворят натовските генерали и да заобиколят забраната на главнокомандващия, правителството направи трик, изпращайки военните за стаж. "Въпреки това е известно, че от 7 до 23 септември в района на Лвов има многонационални упражнения на НАТО Rapid Trident с участието на представители на 14 държави. По данни от военното министерство, в тези маневри участва молдовски контингент от 57 войници.

Заради неподчинение президентът поиска оставката на военния зам.-министър Георги Галбур. Той разпореди и служебно разследване и наказание за всички военни, които не са изпълнили заповедта на върховния главнокомандващ.

Освен това в петък Додон подписа указ, с който забранява на молдовските военни да участват в каквито и да са учения, стажове и курсове в чужбина без неговото писмено разрешение.

Според Додон, армията на Молдова, която по конституция е неутрална, не бива да участва в ученията на каквито и да са военни блокове.

Всички социологически запитвания потвърждават, че избрания в края на 2016 година на всенародни избори Додон еднозначно се ползва с голяма поддръжка, за разлика от проевропейската коалиция, която се компрометирал с гръмки корупционни скандали, политически кризиси и спад в икономиката.