Един от водещите китайски правозащитници обяви, че е държан под домашен арест, съобщава БиБиСи.

Става въпрос за Чен Гуанчен. В таен видеозапис, предоставен от базирана в САЩ хуманитарна организация, той обясни, че е бил държан в дома си по нареждане на китайските власти.

Излязох от по-малък затвор и влязох в по-голям, отбелязва в записа Гуанчен.

БиБиСи посочва, че това са първите коментари на Гуанчен след освобождаването му от затвора миналия септември.

Във видеото активистът, който е сляп, разказва подробно как  живее през последните пет месеца. Жилището на адвоката е обградено от полицейски коли, телефонът му е прекъснат, а всеки, който иска да му помогне, е заплашван.

Активистът обвинява властите в провеждането на принудителни аборти. Засега китайските власти нито потвърждават, нито отричат за домашния арест на Гуанчен.

Юристът е излежал присъдата си от четири години затвор през септември. Дълго време Гуанчен е предизвикал гнева на властите, след като ги е обвинил, че са позволили извършването на 7 000 криминални аборта само в една китайска провинция. Според негова информация други са били подлагани на насилствена стерилизация.  

Чен Гуанчен е бил задържан преди години и осъден на четири години затвор. Обвиненията, за който той е бил признат за виновен, са нанесени щети на държавна собственост и затрудняване на  транспортния трафик.