Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп обяви, че отменя "голямата пресконференция" относно изборите през 2020 г. в Джорджия, която беше насрочена за 21 август.

Тръмп заяви, че пресконференцията "вече не е необходима", тъй като неговите адвокати "предпочитат да представят тези, според мен, неопровержими и убедителни доказателства за изборни измами и нередности в официални правни документи".

Той допълни, че правният му екип продължава да се бори за "отхвърляне на това позорно обвинение, повдигнато от прокурор, търсещ публичност и финансиране на кампании", визирайки окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис, който повдигна обвинения срещу него в Джорджия.

Доналд Тръмп подаде искане за отлагане на федералното дело, заведено срещу него за предполагаемата му роля в намесата в изборите през 2020 г. Специалният адвокат на Министерството на правосъдието Джак Смит предложи процесът да започне на 2 януари 2024 г., но Тръмп поиска начална дата през април 2026 г.

Адвокатите на Тръмп твърдяха, че обхватът на делото гарантира "разумен график на съдебния процес", като обвиниха Министерството на правосъдието, че се опитва да "лиши президента Тръмп и неговия адвокат от справедливата възможност да се подготвят за процеса".

Съдия забрани на Тръмп да говори за изборите от 2020 година

Съдия забрани на Тръмп да говори за изборите от 2020 година

Ново развитие на делото

Изслушването по въпроса ще се състои на 28 август, като Смит вероятно ще се противопостави на искането на Тръмп. Очаква се на изслушването окръжният съдия на САЩ Тоня Чуткан, която ръководи делото, да определи предварителна начална дата.