Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп подаде иск срещу главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс с искане федералният съд да спре или ограничи текущите ѝ разследвания срещу бизнеса му. Това предаде CNN.

Делото, който идва по повод настояването на прокурора да разпита Тръмп в рамките на гражданското разследване на измамите в неговата компания Trump Organization, цели също така да забрани на Джеймс да участва в каквито и да било граждански или наказателни действия срещу бившия държавен глава.

Искът е подаден в понеделник във федералния съд в Северен Ню Йорк. В него Летисия Джеймс е обвинена в неправомерно поведение, като се твърди, че тя е злоупотребила с правомощията си за разследване, за да атакува политическите си противници и да развие кариерата си.

"Откакто е встъпила в длъжност, тя неуморно бомбардира Доналд Тръмп, семейството му и бизнеса му с неоправдани призовки в горчив кръстоносен поход", посочва се в документа.

Офисът на главния прокурор разследва дали Trump Organization е манипулирала стойността на имотите си. Работи и с офиса на окръжния прокурор на Манхатън Сай Ванс по паралелно криминално разследване на компанията.

Тръмп завиждаше на Путин, твърди бивш съветник в Белия дом

Тръмп завиждаше на Путин, твърди бивш съветник в Белия дом

Освен това се вълнувал дали руският му колега го харесва