Българските управници се оплакаха как ЕС е откраднал тяхната Коледа, след като заради корупция им бяха спрени средствата по няколко програми.
Но вместо да вкарат престъпниците в затвора, те обвиняват световната финансова криза.

Така започва статията на ДПА, озаглавена "Без Коледа за България, заради корупция".

След като повтори предупрежденията си към най-бедната страна-членка на Съюза, че субсидиите предназначени да подобрят живота на българите ще бъдат прекратени в резултат на корупция, ЕС спря плащанията и изиска от премиера Сергей Станишев да предприеме адекватни действия.

Припомняме, 220 млн. евро от парите по еврофодовете бяха спрени окочателно след като Брюксел не видя изисквания напредък до крайния срок 30 ноември.

Не мога да си представя по-лош подарък за българската икономика" - ДПА  цитира председателя на КРИБ Иво Прокопиев.

Премиерът Станишев пък обвини ЕС в прилагане на двоен стандарт и третиране на страната не като другите страни-членки на Съюза.

Той също така обвини медиите, че опетняват името на страната.

Неговият кабинет предприе смели действия, за да превъзмогне загубата дошла в лош час и обеща, че ще финансира проектите засегнати от решението на ЕС, от държавния бюджет.

Определяйки решението на Брюксел като „несправедливо", българските лидери опитаха да прехвърлят вината за спирането на средствата върху световната финансовата криза и обвиниха ЕС, че е бил мотивиран от скрити мотиви.

„Решението на ЕК е повлияно от приближаващите избори в ЕС" , заяви българският министър на вътрешните работи Михаил Миков след среща в Брюксел. Министърът по европейските въпроси Меглена Плугчиева от своя страна призна, че се чувства измамена.

Президентът Георги Първанов дори обвини ЕС, че „държи България за заложник".

Невъзможността на България да се справи с корупцията в собствените си институции не е изненада.

Всъщност, ЕС позволи на София да влезе в Съюза без да са изпълнени всичките критерии, най-вече що се отнася до правосъдните изисквания.

Сред най-честите оплаквания са, че съдилищата са подкупни, неефикасни и неспособни да се справят с организираната престъпност, която корумпира всички и всичко.

Като резултат на това, фактически нито един престъпник с висок статут или с достатъчно пари, за да си плати, не отива в затвора.

Дори убийците се разхождат свободно в България - нито едно от повече от стоте мафиотски убийства, станали в страната от 2000 година насам, не е разкрито до сега.

Ръководителят на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер наскоро посети София . „Без да осъжда престъпници, България ще изгуби битката с организираната престъпност", предупреди той София.

Западните експерти смятат, че България не иска да види знаците, които ЕС й дава, защото спазва свои собствени схеми при усвояването на средствата от ЕС, пише ДПА.

Бившите вътрешен и енергиен министър Румен Петков и Румен Овчаров бяха принудени да напуснат постовете си заради обвинения, които ги замесиха в организираната престъпност.

Някои от изследователите в ЕС подозират, че корупцията в България достига до високите етажи на властта - което би обяснило защо лидерите в София обвиниха Гринч, че им е откраднал Коледата ("Как Гринч открадна Коледа" - филм с Джим Кери),  вместо да вземат решителни мерки срещу крадците сред тях самите.