Тя е консерваторка, а той - лейбърист. В парламента са политически противници. Предстоящият Брекзит обаче ги превърна в съмишленици и приятели - защото не искат младите британци да се почувстват ограбени, отбелязва Дойче веле.

Лесно ли е да си сътрудничиш с консерваторка като Ана Субри? "За мен това е истинско удоволствие", каза депутатът от Лейбъристката партия Чука Умуна. Субри е борбена натура, тя е известна и с острия си език. Този вид надпартийно сътрудничество е рядкост във Великобритания, където идеологическите пропасти са дълбоки, а класовите бариери - високи. Това, което сближава двамата, е борбата им срещу Брекзита, който е предвиден за 29 март 2019 година. Общата им цел е провеждането на втори референдум, за да могат гражданите отново да изразят мнението си.

От 2010 година Ана Субри представлява своя избирателен окръг в малкия град Брокстоу с над 54 процента избиратели, които искат страната им да напусне ЕС. "Това бе вот на гневни хора, каквито има предостатъчно, но техният гняв тепърва ще нараства, защото обещанията за по-добър живот ще останат неизпълнени. Най-вече младите хора ще се почувстват ограбени", казва тя.

"В парламента няма консенсус по нито един въпрос", допълва депутатът от Лейбъристката партия Чука Умуна. Лондончанинът, чиито баща е нигериец, е правист по образование. Избирателите от неговия избирателен район в Стрийтъм са с най-висок процент одобрение за оставането на страната в ЕС. Неговата лейбъристка партия обаче е силно разединена и води неясен курс по отношение на Брекзита.

А и защото председателят на партията Джеръми Корбин е заклет евроскептик. Чука Умуна казва, че лейбъристите ще гласуват сплотено срещу споразумението на Тереза Мей с ЕС. А как стоят нещата при торите? "Понастоящем Тереза Мей е в много затруднена ситуация, не само защото твърдите поддръжници на Брекзита сред торите ще гласуват против нейната сделка, а защото има и други, които не одобряват споразумението", казва Ана Субри. "Хора като мен например, които вярват, че най-добрата сделка за нас е да останем да членуваме в ЕС", допълва тя.

Единственият изход - втори референдум?

"Излизането от ЕС без сделка би било истинска икономическа катастрофа", казва Чука Умуна, който бе говорител на Лейбъристката партия по икономическите въпроси по времето на премиера Камерън. Според него, въпросът би трябвало да бъде зададен отново на британския народ, който да вземе ново решение. "Съществуват страхове от разцепление, което би могъл да предизвика един нов референдум. Има хора, които казват - такава бе волята на народа, нека просто да я следваме. Но това беше преди две години и половина и волята на народа може да се е променила. Там, където живея, преобладават младите хора. Междувременно има над два милиона млади британци, които тогава не са можели да гласуват поради непълнолетие", казва Чука Умуна.

Последните анкети показват, че в цялата страна е настъпила промяна. Дори Ана Субри споделя, че нагласите на хората в нейния избирателен район, където по принцип преобладават антиевропейските настроения, вече са се променили. "Мисля, че хората действително искат да бъдат попитани още веднъж. Ние работим за това и постигнахме много през последните шест месеца. Продължаваме да се борим и мисля, че ще успеем", казва тя. В края на октомври двамата политици участваха в голямата демонстрация в Лондон, където се бяха събрали 700 000 души, настояващи за втори референдум. Правителствената ръководителка Тереза Мей обаче не се впечатлява и продължава да повтаря автоматично едно-единствено изречение: "Втори референдум няма да има!"

Общата борба на двамата депутати срещу Брекзита обаче им носи не само одобрение. Поддръжниците на Джефри Корбин в собствената му партия заклеймиха Чука Умуна като предател. А Ана Субри постоянно получава смъртни заплахи.