Президентът на Филипините остро нападна западния "тормоз" и "лицемерие" по време на първата си среща с руския си колега Владимир Путин. Той допълни, че когато става въпрос за съюзници, на САЩ не може да се има доверие.

Дутерте и Путин разговаряха по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в перуанската столица Лима, съобщава "Ройтерс".

Родриго Дутерте не направи крачка назад от своите възгледи за големи сили като САЩ. Това води до предположението, че той се придържа към преустройването на външната политика далеч от Вашингтон, въпреки топлите му думи към новоизбрания американски президент Доналд Тръмп.

"Исторически, аз бях идентифициран със западния свят. Това беше добре, докато не приключи. Накрая аз виждам, че много от тези западни държави тормозят малките народи. И не само това, те са толкова лицемерни", заяви Дутерте на руския президент.

От своя страна Владимир Путин поздрави Дутерте за изборната му победа през май. Той изтъкна, че е направил много за много кратко време, за да изгради доверие между Русия и Филипините.

Родриго Дутерте отговори с подобни думи и след това смъмри западните сили, особено САЩ, за намесата в конфликти заради техния собствен национален интерес и склонявайки други да застанат на страната им.

В разговора си с Путин, Дутерте критикува САЩ и западните му съюзници за повеждането на войни, които той твърди, че в крайна сметка не са успели. "Преструват се, че започват война, но се страхуват да отидат на война. Това е, което не е наред с Америка и другите. Те са водили войни на толкова много места - във Виетнам, в Афганистан и в Ирак...Те настояват, че ако вие се съюзите с вас, те ще ви следват", коментира президентът на Филипините.