Филипинският президент Родриго Дутерте заяви, че спорът за Южнокитайско море, в който участват Китай и още пет държави, включително Филипините, е "по-добре да не се пипа", съобщава "Ройтерс".

"Трябва да бъдем приятели, а някои хора искат да се изправим срещу Китай и останалата част от света по толкова много въпроси", коментира Дутерте на пресконференция в навечерието на срещата на върха на страните от Източна и Югоизточна Азия във Филипинската столица Манила.

"Южнокитайско море е по-добре да не се пипа, никой не може да си позволи да започне война", допълва той. Китай предявява претенции към почти цялото Южнокитайско море за което си съперничи с Тайван, Виетнам, Филипините, Малайзия и Бруней.

Анти-Тръмп протест посреща световните лидери в Манила

Анти-Тръмп протест посреща световните лидери в Манила

Полицията използва водни оръдия срещу протестиращи, опитващи се да стигнат до посолството на САЩ

В Ханой по-рано Тръмп заяви, че е готов да посредничи в спора за Южнокитайско море. "Ако мога да помогна за посредничеството или арбитража, моля да ме уведомите", коментира Тръмп на среща с президента на Виетнам. "Аз съм много добър посредник и арбитър", коментира американският президент.

През август външните министри от Югоизточна Азия и Китай приеха рамката за водене на преговори за Кодекс за поведение в Южнокитайско море.

През седмицата Дутерте заяви, че ще съобщи по време на срещата си с Тръмп да не повдига и темата за човешките права.

Манила е последната спирка на Тръмп по време на 12-дневната му обиколка в Азия, която включва Япония, Южна Корея, Китай и Виетнам.

Тръмп да не ми повдига темата за човешките права, предупреди Дутерте

Тръмп да не ми повдига темата за човешките права, предупреди Дутерте

Дутерте разкри какво ще каже на Тръмп, ако повдигне темата за човешките права