Филипинският остров Боракай ще бъде затворен за туристи в продължение на 6 месеца след опасения за увреждането на някога девствените му брегове, съобщават световните осведомителни агенции.

Говорител на президента на Филипините Родриго Дутерте заяви, че затварянето на острова ще започне на 26 април.

По-рано тази година Дутерте обяви, че Боракай се е превърнал в "клоака" и заплаши да го затвори за посетители.

Островът, известен с плажовете си от бели пясъци, привлече близо 2 млн. туристи през миналата година.

Решението предизвика тревога за хилядите хора, заети в туристическия бранш в Боракай.

На острова действат около 500 фирми, свързани с туризма, които са получили годишни приходи от 1,07 млрд. долара през миналата година. Правителството успокои, че засегнатите фирми ще получат финансова помощ.

Не е ясно как ще бъде осъществено затварянето на острова, въпреки че Министерството на търговията и индустрията по-рано предложи затварянето на острова да стане на етапи, посочвайки, че пълното затваряне ще бъде пагубно за фирмите и поминъка на местните хора.

Ходът на правителството е следствие от нарастващата тревога за екологичното здраве на острова.

Филипинските власти предупредиха, че фирмите заустват отпадъчни води в крайбрежните води. През февруари Дутерте порица хотелите, ресторантите и други туристически бизнеси на острова, обвинявайки ги, че изхвърлят канални нечистотии директно в морето.

"Ще ви глобявам за сериозното пренебрежение на задълженията, превръщайки Боракай в клоака", подчерта Дутерте тогава.

"Или ще го почистите, или ще го затворя за постоянно. Ще има време, в което няма да идват повече чужденци", предупреди той.