Два танкера, натоварени с петрол и токсични отпадъци, са заседнали в Червено море на линията на бойните действия между въоръжените сили на САЩ и йеменските хуси. Засега многократните опити на ООН да изпразнят и преместят корабите, за да се избегне разлив, са безуспешни, съобщават от Reuters.

Корабите са близо до пристанището на Рас Иса, Йемен, откъдето често излитат ракети на хусите, с цел спиране на движението през Червено море. Същата територия често е обстрелвана и от американските въоръжени сили.

Допълнително, един от двата кораба е блокиран във водите на Червено море от години. Миналата година от ОНН се ръководеха действия за преместване на милионите варели петрол от изоставения танкер FSO Safer, като операцията струваше 121 милиона долара.

Екип на ООН беше направил опит да премести FSO Safer и изхвърли товара на друго място, тъй като на борда му все още се съхраняват токсични отпадъчни води и остатъци от петрол. Те също се надяваха да продадат петрола на собствениците на новия танкер MT Yemen.

Нито един от корабите е помръдвал от август насам, тъй като хусите и техните врагове от правителството на Йемен все още не са стигнали до споразумение кой да получи парите от петрола, твърди анонимен източник пред Reuters. Смята се, че все още няма и споразумение за изтегляне на FSO Safer.

От Програмата за развитие на ООН заявиха, че водят дискусия "с всички заинтересовани страни в Йемен" относно предаването на кораба. Говорител на ООН съобщи, че засега нямат данни от страна на хусите за каквото и да е "умишлено повреждане на кораба".

Припомняме, че само за последната седмица имаше няколко случая на товарни кораби, поразени от ракетите на хусите. По техни думи атаките са в знак на солидарност с палестинците срещу военните действия на Израел в Газа.

Хусите изстреляха ракети по танкер в Червено море

Хусите изстреляха ракети по танкер в Червено море

Корабът е изпълнявал курс към Сингапур от Саудитска Арабия